Wie is Patrick van Aanholt?

Patrick van Aanholt is een Nederlandse linksback die werd geboren op 29 augustus 1990 in ‘s-Hertogenbosch. Hij kwam in de jeugd onder andere uit voor FC Den Bosch en PSV. Al op zeer jonge leeftijd maakte van Aanholt de overstap naar Chelsea en kwam daar in de jeugdopleiding terecht. Vanaf dat moment begon het grote avontuur in Engeland voor Patrick van Aanholt.

Informatie over Patrick van Aanholt

 • Volledige naam: Patrick John Miguel van Aanholt
 • Geboortedatum: 29-08-1990
 • Geboorteplaats: ‘s-Hertogenbosch
 • Nationaliteit: Nederlands
 • Lengte: 1.75 m
 • Positie: Linksback
 • Been: Links
 • Club: Crystal Palace
 • Woonplaats: Londen
 • Relatie: Linsey van Aanholt
 • Kinderen: Drie zoons
 • Vader: Johnny van Aanholt
 • Moeder: Vanessa van Aanholt
 • Broer: Jean-Claude
 • Zussen: Milangela, Keithy en Johaily
 • Sterrenbeeld: Maagd

De jeugd van Patrick van Aanholt

Patrick van Aanholt werd geboren op 29 augustus 1990 in ’s-Hertogenbosch. Zijn roots liggen oorspronkelijk op de Nederlandse Antillen. Zijn ouders komen namelijk van Curacao. Patrick komt uit een gezin van vijf kinderen. Hij heeft drie zussen Milangela, Keithy en Johaily en één broertje Jean-Claude. Patrick van Aanholt is niet de enige bekende voetballer uit zijn familie. Zijn neef is namelijk Feyenoord speler Leroy Fer.

Het begin van de carrière van Patrick van Aanholt

Patrick begon op jonge leeftijd met voetballen, dit deed hij bij OSC’45, een amateur club uit Den Bosch. In 2005 werd de jonge Patrick van Aanholt gescout door FC Den Bosch en kwam zodoende in hun jeugdopleiding terecht. Echter bleek zijn verblijf bij FC Den Bosch van korte duur te zijn. In datzelfde jaar maakte hij namelijk nog de overstap naar PSV. Bij PSV tekende hij een jeugdcontract. Na twee jaar in de jeugd voor PSV te hebben gespeeld werd bekend dat het grote Chelsea interesse had in de nog altijd maar zestien jarige Patrick van Aanholt.

Patrick had ook het idee dat hem bij PSV een hoop beloofd werd, maar dat dit lang niet altijd waar werd gemaakt. Zo mocht het meetrainen met het eerste, maar wedstrijden moest hij nog altijd met het 2e spelen. PSV deed nog enkele verwoede pogingen het bij de club te houden en gaf als grootste reden dat hij nog veel te jong zou zijn om naar het buitenland te vertrekken.

Patrick van Aanholt naar Chelsea

Patrick maakte uiteindelijk samen met zijn ouders de beslissing om op het aanbod van Chelsea in te gaan. Niet alleen de sportieve kant van het aanbod was verleidelijk, maar ook zeker financieel gezien zou Patrick er beter van worden. De jonge Van Aanholt was nog maar net geslaagd voor zijn VMBO diploma en ging nu in Engeland naar verluidt 150,000 euro per jaar verdienen. Tegen dit soort bedragen is het natuurlijk heel erg moeilijk om nee te zeggen, zeker voor een zestienjarige jongen. Uiteindelijk werd besloten dat Patrick samen met zijn vader Johnny naar Londen zou verhuizen. Zijn moeder en de rest van het gezin zouden in Nederland blijven wonen.

Patrick van Aanholt in de Premier League

Op 1 juli van 2007 sloot Patrick van Aanholt aan bij de jeugdopleiding van het grote Chelsea. Uiteindelijk zou hij twee jaar in de jeugdopleiding spelen. In augustus 2009 werd Patrick van Aanholt zonder één wedstrijd voor het eerste van Chelsea gespeeld te hebben verhuurd aan Coventry City. Deze club kwam destijds uit in de Britse Championship. Op 9 augustus 2009 maakte Van Aanholt zijn debuut voor de club, in de wedstrijd tegen Ipswich Town. Deze wedstrijd betekende meteen zijn debuut in het betaalde voetbal. Van Aanholt speelde uiteindelijk vijftien wedstrijden voor Coventry City waarna Chelsea hem in december 2009 terughaalde naar de club. Dit vanwege een hoop afwezige basisspelers die actief waren op de Afrika Cup. Begin 2010 werd van Aanholt voor een maand verhuurd aan Newcastle united. Hij speelde in deze tijd zeven wedstrijden voor de club.

Patrick van Aanholt debuteert in het eerste van Chelsea

Na de korte verhuurperiode aan Newcastle United was Van Aanholt weer terug bij Chelsea. Op 24 maart 2010 maakte Patrick van Aanholt dan eindelijk zijn debuut voor het eerste elftal van Chelsea. Hij werd in de 70ste minuut in het veld gebracht in de met 5-0 gewonnen wedstrijd tegen Portsmouth. Ook in de daaropvolgende wedstrijd maakte Van Aanholt opnieuw minuten voor het eerste team van Chelsea.

Van Aanholt tijdens het seizoen 2010/2011

Van Aanholt maakte de gehele voorbereiding van Chelsea voor het seizoen 2010/2011 mee. Tijdens de eerste seizoenshelft maakte Van Aanholt slechts enkele minuten. Tijdens de winterstop werd besloten dat hij voor de rest van het seizoen verhuurd zou worden aan Leicester City, dat toen nog uit kwam in de Championship. Helaas kwam hij mede door blessureleed tot slechts twaalf wedstrijden voor Leicester City. Wel maakte Van Aanholt in dienst van Leicester zijn eerste goal in het betaalde voetbal, dit deed hij op 9 april 2011 in de wedstrijd tegen Burnley.

Patrick van Aanholt verhuurd aan Vitesse

Op 16 januari 2012 werd Patrick van Aanholt door Chelsea verhuurd aan Vitesse in Arnhem. Destijds stond John van den Brom aan roer van Vitesse. In de eerste aantal maanden Arnhem had Van Aanholt het moeilijk en kreeg hij minder minuten dan waar hij op had gehoopt. Deze periode was dan ook uiterst frustrerend voor Van Aanholt, hierdoor besloot hij zelfs bijna zijn voetbalcarrière te beëindigen. Dit bleek uit enkele interviews die Patrick van Aanholt later gaf.

Uiteindelijk vertrok John van den Brom bij de club en werd Fred Rutten als nieuwe trainer aangesteld. Voordat Van Aanholt “ja” zei op een langer verblijf in Arnhem won hij wat informatie in over Fred Rutten bij enkele oud ploeggenoten van PSV. Zij bleken allemaal zeer lovend te zijn over Rutten en zodoende besloot Patrick van Aanholt langer bij Vitesse te blijven. Dit bleek uit latere interviews een zeer belangrijke beslissing te zijn geweest. Niet alleen vanwege het feit dat hij onder Rutten nagenoeg alle wedstrijden speelde maar ook vanwege de invloed die Rutten op hem heeft gehad.

Van Aanholt terug naar de Premier League

In 2014 keerde Patrick van Aanholt terug naar Engeland. Echter keerde hij niet terug naar Chelsea. Op 25 juli 2014 tekende hij namelijk een contract bij Sunderland, deze club betaalde een kleine 2 miljoen euro aan Chelsea. In de twee jaar die Van Aanholt bij Sunderland actief was moest hij altijd strijden tegen degradatie. Hij was een belangrijke speler voor de club en maakte enkele zeer belangrijke goals in de strijd om lijfsbehoud.

Patrick van Aanholt naar Crystal Palace

In januari van 2017 vertrok Patrick van Aanholt bij Sunderland en tekende een contract bij Crystal Palace. Deze club betaalde een bedrag van 16,5 miljoen euro aan Sunderland. Bij Crystal Palace is Van Aanholt ontzettend gelukkig en is hij een belangrijke speler in het team geworden. Hij is niet alleen verdedigend erg belangrijk, maar hij pakt ook regelmatig een goal mee. Bij Crystal Palace voelde Van Aanholt zich meteen thuis en beschrijft het als een zeer warme club. Ook vindt hij Londen een geweldige stad om in te wonen samen met zijn gezin.

Van Aanholt heeft bij Crystal Palace ook korte tijd onder trainer Frank de Boer mogen spelen. Helaas bleek zijn dienstverband bij de club van korte duur en werd hij al vrij snel de laan uit gestuurd. Van Aanholt heeft later in een interview aangegeven dat hij vindt dat Frank de Boer wat meer tijd had moeten krijgen. Maar dat deze misschien ook te lang aan een bepaald systeem vast bleef houden, waardoor de resultaten uitbleven.

Het lijkt erop dat Patrick van Aanholt helemaal op zijn plek is bij Crystal Palace. Na vele clubs gediend te hebben is het ook heel erg fijn om voor langere tijd op dezelfde plek te kunnen blijven wonen. Het vele verhuizen in het verleden heeft hij namelijk niet altijd als even prettig ervaren. Inmiddels heeft Patrick van Aanholt al meer dan 100 wedstrijden voor zijn club gespeeld en kwam hierin 14 maal tot scoren.

Patrick van Aanholt in Oranje

Patrick van Aanholt is ook international van Nederland. Alhoewel hij in het verleden ook aanbiedingen heeft gekregen om international van Curacao te worden. Echter had hij de voorkeur om voor Nederland uit te komen. Van Aanholt speelde in de jeugd al voor Nederland onder 19 en Nederland onder 21. Op 17 november 2013 werd Patrick van Aanholt voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands Elftal. Toenmalig bondscoach Louis van Gaal riep hem op voor de oefeninterland tegen Colombia. Ook behoorde Van Aanholt tot de voorselectie van Oranje voor het WK 2014 in Brazilië. Helaas viel hij op het laatste moment af en verkoos de bondscoach Terence Kongolo boven hem.

Pas twee jaar later werd Van Aanholt opnieuw opgeroepen voor het Nederlands Elftal. In 2016 speelde hij vier oefeninterlands met Oranje. Echter duurde het daarna nogmaals twee jaar voordat hij weer in actie mocht komen voor Oranje. Zo speelde hij in 2018 drie oefeninterlands en maakte hij uiteindelijk op 19 november 2019 zijn officiële debuut voor het Nederlands Elftal. Dit in de met 5-0 gewonnen EK kwalificatie wedstrijd tegen Estland.

De toekomst van Patrick van Aanholt

Hoe de toekomst van Patrick van Aanholt eruit ziet is lastig te zeggen. Hij speelt bij een club waar hij zich erg gewaardeerd voelt en woont in een prachtige stad. Ook speelt hij in de volgens “hem” mooiste competitie ter wereld. Al geeft hij wel aan de Spaanse en Italiaanse competitie ook erg mooi te vinden. Een terugkeer naar Nederland zal dus niet zo snel gebeuren. Alhoewel Ajax en PSV in het verleden beide interesse in hem hebben getoond. Echter zag Van Aanholt dit niet zitten. De hoofdreden hiervoor waren de vele wedstrijden die in de Eredivisie op kunstgras gespeeld worden. Hij heeft in het verleden natuurlijk diverse blessures meegemaakt en kunstgras is nou niet echt bevorderlijk voor je lichaam. En zijn lichaam neemt Van Aanholt uiterst serieus, zo laat hij zelfs zijn eigen fysio elke week vanuit Nederland op en neer komen om hem te behandelen.

Maar in de keus over zijn toekomst spelen natuurlijk ook de belangen van zijn gezin mee. En in een eerder interview gaf Van Aanholt al eens aan dat zijn oudste zoontjes graag in Nederland zouden willen wonen. Dus wie weet is een terugkeer op de Nederlandste velden toch niet zo ver weg. Echter heeft Van Aanholt nooit spijt gehad van zijn vertrek naar Engeland. Dit besluit heeft hem gevormd tot de man en de vader die hij vandaag de dag is!

Het gezin van Patrick van Aanholt

Patrick van Aanholt is dolgelukkig getrouwd met zijn vrouw Linsey van Aanholt. De twee kennen elkaar al vanaf hun 14e. Op 14 juni 2019 stapte het stel in het huwelijksbootje. Samen hebben ze drie zoons gekregen, waarvan de laatste op 15 maart 2020 werd geboren. Patrick van Aanholt is een echte familie man. Zo heeft hij zelfs enkele zeer belangrijke personen in zijn leven op zijn lichaam laten tatoeëren.

Patrick van Aanholt in de media

www.ad.nl (Pech voor Van Aanholt: verdediger wacht operatie en ligt er lang uit)
www.telegraaf.nl (Patrick van Aanholt is racisme zat en doet oproep: ’Zoek het uit!’)
www.vi.nl (Van Aanholt racistisch bejegend op social media: ‘We zijn het kotsbeu’)

Uitgelicht van Wags And More

Vond jij deze informatie interessant en zou jij meer voetballers in deze rubriek voorbij willen zien komen? Neem dan contact met ons op en wie weet wordt dan jouw favoriete voetballer in de volgende editie van Uitgelicht behandeld!

Meer weten?

Wil jij nou nog meer zien van Patrick van Aanholt? Check dan zeker even zijn Instagram pagina!